Five Classics That You Should Consider in 2024


Päev-päevalt käib päike aina kõrgemalt, mis on selge märk peagi algavast hobisõidukite hooajast. Enne kui langetad otsuse mõne klassiku soetamiseks on oluline teha põhjalik eelluure ja selgitada välja auto täpne otstarve. See artikkel võib olla abiks suuna näitamisel, kuna klassikaliste autode maailm on tõeliselt nüansirohke. Väljatoodud hinnangud põhinevad reaalsetel andmetel, aidates sind nõnda keerulise otsuse tegemisel.

Aga mida peaksite teadma? Kuhu peaksite oma raskesti teenitud raha investeerima? Klassikaliste autode maailm võib tunduda hirmutav, kuna valida on mitmete ajastute, markide, mudelite ning keretüüpide vahel. On oluline läbi mõelda, kuidas te kavatsete autot tegelikult kasutada.

Esmalt tuleb endalt küsida, kas investeeringuks saab olema näituseauto, mis ilmutab end ainult näitustel ja seda ka juhul kui taevas pole ühtegi vihmapilve? Kas see saab olema teie ustav igapäevasõiduk, ostetud selleks, et tunda rõõmu igahommikusest töölesõidust? Võibolla soovite proovida kätt klassikalise võidusõidu alal. Mis iganes on auto soetamise põhjus, klassiku omamine on toit hingele ja väärt insveteering rahakotile, seega oleme valinud viis meie arvates parimat klassikut, mida 2024. aastal soetada. Olgu see siis puhas investeering või kooslus investeeringust ja kasutamisnaudingust, julgustame teid liituma selle imelise maailmaga. Niisiis, ilma pikema jututa, sukeldugem sellesse.

  1. JAGUAR XK8/R

Kaunilt kujundatud kaasaegne klassik- XK8 ja hilisem 400 hobujõuga “turbo charged” XKR, esindavad suurepärast hinna ja kvaliteedi suhet. Ostmisel soovitame hoiduda enne 1999. aasta toodetud eksemplaridest, millel esineb silindriseinte kulumise probleem, nimelt on eelnimetatud silindriseinad kaetud “Nikasili” kihiga, mis end ei õigustanud. Lisaks tuleb varasemate mudelite ostul veenduda, et plastmassist mootoriketi kate oleks korras või oleks eelnevalt asendatud metallist varuosaga.

Viimase 18 kuuga on auto hind eeskujulikku tõusu näidanud. Hea tehingu korral on võimalus täna neid veel leida 10 000€ eest. 15 000€ saab soetada juba väga eeskujuliku eksemplari.

2. LAMBORGHINI COUNTACH

Spektri teisest otsast leiame auto, mis on mõeldud inimesele kellel on veidi sügavamad taskud. Selleks on kultusmark Lamborghini, täpsemalt 80. aastate üks ikoonilisemaid mudeleid, “Countach”, mida on juba toodetud 1974. aastast!

Kõik õppetunnid ikoonilise Miura väljatöötamisest leidsid Countachil rakendamist. Tema inseneritöö eest vastutas Paolo Stanzan ja pliiatsit hoidis Marcello Gandin. Nende loodu oli enam kui suurejooneline ja hoolimata veidi keerulisest juhitavusest sai Countach’ist Itaalia brändi hindamatu ikoon, osalt tänu legendaarse Giotto Bizzarrini kavandatud V12 mootorile.

Mudeli hind on olnud pidevalt tõusuteel, Hinnatumad neist piiratud tootmisega LP400 “Periescopio” ning 25. aastapäeva mudel. Nende haruldasemate ekseplaride puhul võivad hinnad küündida miljoni euroni. Kuid kas selline investeering ka end ära tasub? Absoluutselt.

Piisab heita vaid üks pilk sellele 1975. aasta Lamborghini Countach LP400 “Periscopio” mudelile, et olla silmapilkselt armunud.

3. DATSUN 280ZX


Huvi Jaapanlaste vastu püsib endiselt kõrgel. Tuntud “JDM” nimede kõrval nagu Skyline, Supra, Impreza ja RX-7, jätkab ka Datsun 240Z oma populaarsuse kasvu. Vaieldamatult üks parima väljanägemisega Jaapani auto, Datsun 240Z, on õigustatult väga austatud klassikaline auto. Ei tasu ennatlikult arvata, et sellel puudusi esineks, kõige ebameeldivam neist on rooste.

Liikudes peaaegu kümme aastat edasi leiame tema järeltulija 280ZX mudeli. Ka selle fännibaas hakkab esivanema tuules järjest kasvama, mis teeb selle mudeli vägagi potentsiaalseks investeeringuks.

Mitte päris nii kerge kaaluga kui 240, jätab 280ZX palju peenema üldmulje, säilitades oma eelkäija karmi, lihtsa ja usaldusväärse inseneritöö. Rariteetsus on veelgi suurem kui valite varase 80. alguse turbomudeli. Kuna 240Z hinnad on muutunud aasta-aastalt küllaltki kõrgeks, on 280ZX väga potentsiaalne investeering ja peaaegu kindlel hinnakasvataja. Näiteks allolev 1980. aasta, Californiast pärit Datsun 280ZX paistab korralik eksemplar ja müügil 18 500€ eest.

4. BMW E90 M3

BMW M- seeria autod on alati tark investeering. Piisab eelnevate põlvkondade hindade vaatamisest, et kiiresti mõista, millises tuules ka järeltulijate hinnad liiguvad. Kui näiteks E39 M5 oli 2011. aastal müügil 10 000€ eest, siis nüüd lähevad need autod müügiks kolm korda kallimalt. Nüüd te mõtlete, et E90 M3 ei ole ühestki otsast klassikaline auto, kuid see tuli välja juba 17 aastat tagasi. See pole küll päris samal tasemel kui näiteks Jaguar E-Type, kuid ei saa eitada, et sellel on tulevase klassiku tunnused. Ja seda paljuski tänu tema jõuallikale.

Nimelt kasutas E90 seeria M3 esmakordselt tavalise R6 mootori asemel V8-t. Järgmisel põlvkonnal naasesid sakslased klassikalise kuuesilindrilisele mootori juurde, lisades seetõttu E90 pisut erilisust. Kerevariantide hulka kuulus nelja ukseline sedaan, E92 kupee ja E93 kabriolett. Hinnad on kasvamas ning praegune hinnavahemik jääb 15 000€-35 000€ vahele.

5. FORD CAPRI

Fordid, eriti kiired ja seksikad, on hetkel hetkel tähelepanu keskpunktis ja see valgustusähvatus ei näita mingeid märke tuhmumisest. Kuna Capri kuulub mõlemasse eelnimematud kategooriasse, pole suureks üllatuseks, et Capril on oma koht meie nimekirjas. Ford Capri ilu seisneb selles, et igaühele on olemas sobiv mudel. Mudelirivi algab 1.3 liitrise töömahuga baasmudelist, küünib edasi käredamate 2.3, 2.8 ja 3.0-liitrise V6 mootoriteni. Ülemist otsa kroonib ihaldatud tippmudel 280 ja muidugi mootorispordis tuntust kogunud RS2600 ja RS3100 versioonid.

Ideaalne projektiauto tänu odavatele, kergesti kättesaadavatele osadele ja lihtsusele, mis muudab nendega kallal töötamise nauditavaks. Ford Capri valimine sõltub suuresti eelarvest, kuid potentsiaal investeeringu tagasisaamiseks on suur. Laitmatu Mk1 tuleb välja käia 35 000€ ning korraliku Mk3 2.8i hinnad jäävad 10 000€ – 12 000€ vahele. Näiteks 1985. aasta hilise mudeli Ford Capri 2.8 Injection Speciali hind võib ka 20 000 euroni.

Allikas: carandclassic.com

Contacts

info@collectioncars.com
+372 5807 1212

Workshop: Paavli 6, 10412, Tallinn


Lelle 24, 11318 Tallinn, Estonia

Collection Cars OÜ
Reg. code: 16536547
VAT nr: EE102515299